srijeda, 7. ožujka 2018.

Projekti Udruženja "Nova žena" promovišu ženski nogomet u BiH

Ženski nogomet u BiH privlači sve veći broj djevojčica, ali mogućnosti za ozbiljno bavljenje ovim sportom ima veoma malo. Stoga je projekt Udruženja "Nova žena“ iz Semizovca djevojčicama s područja općine Vogošća i Ilijaš jedinstvena prilika da naprave prve korake u nogometu prema kojem osjećaju strast jednako kao i dječaci.

To je najbolje pokazala treća po redu utakmica u okviru projekta "Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog nogometa u malim sredinama“ koja je održana 27. decembra 2017. godine u Sportskoj dvorani "Amel Bečković" u Vogošći, gdje su djevojčice iz Vogošće i Semizovca i dječaci iz NK Novi Grad Sarajevo igrali meč za ravnopravnost, a učenici Osnovne škole "Zahid Baručija" iz Vogošće svojim odličnim navijanjem podržali oba tima. 
Podršku projektu, ali i djevojčicama koje vole nogomet, svojom maestralnom igrom pružila je i bh. reprezentativka Marina Lukić, koja je također iz Semizovca, a trenutno igra za ŽNK Iskra iz Bugojnu. 
Tim povodom predsjednica Udruženja "Nova žena“ Daliborka Nikolić je zahvalila svima, a posebno francuskoj fondaciji "Mediteranska žena“ iz Pariza koja je finansirala ovaj projekt te Federalnom ministarstvu kulture i sporta, i Općini Vogošća, koji su takođe podržali ovaj projekt. Poručila je da je nogomet odličan komunikacijski kanal za izgradnju ravnopravnosti u društvu te da se ista mora graditi zajedno.
"Zbog ove spoznaje negdje od polovine projekta u aktivnosti su uključeni i dječaci, a projekt se tokom januara i februara 2018. godine nastavio u Ilijašu“, dodala je Nikolić i istakla da su dosadašnji treninzi i utakmice u Vogošći već iznjedrili talent, a to je najmlađa učesnica projekta Amna Salihović, učenica šestog razreda Osnovne škole "Mirsad Prnjavorac" u kojoj mnogi vide buduću zvijezdu nogometnih terena.

(Izvor: Klix.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar