srijeda, 15. studenoga 2017.

Veliki igrač, ali trener bez trofeja

Meho Kodro - veliki igrač i trener bez trofeja
O Mehi Kodri kao fudbaleru bespredmetno je trošiti riječi, nabrajati sve njegove majstorske karakteristike, golgetersku virtuoznost, njuh za gol... Bogu hvala, tehnologija je danas razvijena, postoji hiljadu i jedan način upoznati se s Mehom fudbalerom. Oni koji ga bolje poznaju istaći će i njegov dobrućudni karakter. Istinski hercegovački, što objedinjava u sebi oštroumnost, prijatnost, ljudskost, ali i drčnost i inat. 

Drži do principa Nije možda ters koliko neki drugi njegovi uspješni sugrađani, ali da drži do svoga, do principa i da neće podilaziti nikome radi sitnih interesa pokazao je u vjerovatno najkraćem selektorskom mandatu igdje, ikad. Njegov karakter i njegova osobnost, spremnost da javašluku, mešetarenju i abnormalnostima stane ukraj, koštala su ga već nakon četiri mjeseca selektorske klupe, mjesta trenera nečega što voli više i od Barcelone i od San Sebastijana i Tenerifa. Meho Kodro je veliki patriota, ali ne način kako se danas patriote doživljavaju i na osnovu čega ostvaruju korist. 

Meho nikakvu korist od svog patriotizma nije priskrbio, čak ni u igračkim danima kada je nastupao za slavnu Barcelonu. Nikad ga se nije dovoljno cijenilo. O Kodri kao treneru, za razliku od Kodre kao igrača, teško je donositi bilo kakve zaključke pošto izuzmemo li kratku epizodu u Sarajevu u dosadašnjoj karijeri nije vodio neki "ozbiljniji" tim. Radio je Kodro u Real Sociedadu, ali u B timu ovog španskog kluba, a trenutno s klupe predvodi Servette koji se takmiči u Drugoj ligi Švicarske. Brzo potrošen Za njegovog vakta lijepo je igrao bordo-tim, recimo Gojko Cimirot je uz Matu Jajala stasao u ozbiljnog zadnjeg veznog, na koncu postavši najskuplji fudbaler koji je otišao iz Premijer lige.

 No, nije se Kodro međutim dovoljno dobro snašao u ligi u kojoj nepoznavanje mentaliteta ovih prostora je otežavajuća okolnost. Da je ostao na klupi Sarajevo vjerovatno ne bi osvojilo titulu te sezone, ali ako je suditi po razvoju događaja na početku njegovog mandata, dobilo bi dosta toga u budućnosti. Uostalom, kao i u reprezentaciji, i na Koševu su ga brzo potrošili. Legendarni Mostarac u dosadašnjoj trenerskoj karijeri nije osvojio nijedan trofej. Prema podacima sa transfermarkta vodio je 163 seniorske utakmice u kojima je sa svojim ekipama ostvario 65 pobjeda, 50 poraza i 48 remija.

Izvor:Sportsport.ba

Nema komentara:

Objavi komentar