srijeda, 22. studenoga 2017.

Naser Orić:Mladić je pokazao da je kukavica

Ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić kazao je za bh. informativni servis INS, komentirajući presudu Haškog tribunala i doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića, kako je bivši komandant vojske bosanskih Srba pokazao da je kukavica, te mu poželio dug život.
"Važno je da je Ratko Mladić dobio kaznu. Bitno je da je presudom potvrđena kvalifikacija genocida i da je presuda uopće donesena. Želim mu dug život. Kad gledam Ratka Mladića, da sam u njegovoj koži, ne bi  se onako kukavički ponio. Glumio je Aleksandra Makedonskog, a nije ostao dostojanstven do kraja. On se apsolutno pokazao kukavicom, što i jeste bio", kazao je Orić za INS, dodajući da je "država BiH tražila osnivanje Haškog tribunala i da moramo poštovat njegove odluke".
Naglašava da će ovom presudom u historiji ostati zabilježeno ko je odgovoran za genocid.
"S druge strane, činjenica da je Tužilaštvo trebalo da dokaže da je i na drugim prostorima, osim Srebrenice, postojao institucionalizirani genocid plan. Da se sve to dešavalo od 1992. godine pa do 1995. godine. Oni su od 1992. pokušavali da to urade. Kad matematički pogledamo, samo u pojasu rijeke Drine i tzv. Republike Srpske je 1992. pobijeno mnogo više Bošnjaka, na hiljade njih više, nego u tri dana u srednjem Podrinju jula 1995. godine. Tim detaljima se institucije i organi gonjenja ne bave. Ostavlja se prostora srbijanskim, institucijama pravosudnim organima i lobistima da konstruiraju da smo mi počinili zločine nad Srbima", kazao je Orić.
Smatra da bi i srpska udruženja  i institucije morali pokrenuti proces utvrđivanja Mladićeve odgovornosti i zbog toga što je vodio borce u smrt i gubio bitke, a onda činio zločine nad nedužnima.

(Izvor: INS.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar